Kontroly kotlů již do konce roku 2016

0 0 0

Městský úřad Příbram, Odbor životního prostředíProvozovatel spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, je povinen zajistit jednou za dva roky provedení kontroly technického stavu a provozu zdroje odborně způsobilou osobou, přičemž první kontrola musí být provedena nejpozději do 31. prosince 2016 jak je uvedeno v § 17 odst. 1 písm. h) a § 41 odst. 15 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů.

V praxi to tedy znamená, že ještě do konce roku 2016 by si také všechny domácnosti měly nechat zkontrolovat technický stav kotle na tuhá paliva, s nímž vytápějí svůj rodinný dům. V příštím roce totiž po nich mohou obecní úředníci chtít doklad, zda je kotel v pořádku a zda je provozován v souladu s pokyny výrobce a výše uvedeným zákonem. Pokud ho majitel nepředloží, hrozí mu pokuta. Fyzické osobě 20 000 Kč, právnické a fyzické podnikající osobě až 50 000 Kč.

Upozorňujeme, že kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje provádí výhradně odborně způsobilá osoba proškolená výrobcem tohoto zdroje, která má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě, přičemž proškolování těchto odborně způsobilých osob provádí pod dohledem Hospodářské komory ČR a odbornou záštitou autorizovaného společenstva Asociace podniků topenářské techniky, která je začleněnou součástí Hospodářské komory ČR.

Fyzickým i právnickým osobám proto doporučujeme pro zajištění technické kontroly technického stavu a provozu kotle využít seznam odborně způsobilých osob uvedený na odkaze: http://www.aptt.cz/opravneni-ozo.php

Městský úřad Příbram, Odbor životního prostředí
Ing. Petr Milec

 



Počet zobrazení: 3188 | Aktualizováno: 21. 09. 2016