Příbramský „skok přes kůži“ 2015

0 0 0

Tisková zpráva 15. 10. 2015

Slavný, vysoký a „rádoby“ neomylný perkmistr, slavní a vysocí mistři, slavný kantor, adláti, písař, fuxové a fuxie, nadlišák a další. To je výčet jen některých postav, které se od Střední průmyslové školy v Hrabákově ulici včera odpoledne vypravily na slavnostní průvod městem. Kapela, hornické písně a všeobecné veselí. Vše jako pozvánka na hornický večer, jehož součástí byl i slavný skok přes kůži.

Skok přes kůži má velmi úzkou vazbu na vysokoškolská studia, zvláště pak na působení Vysoké školy báňské v Příbrami. Tento zvyk je školou stále udržován i v jejím ostravském sídle, ale i v některých zahraničních školách (Graz). Pro vysvětlení: kůže – flek - byl původně kožený kus přišitý na hornickou kytli, na niž si horník při práci v dole sedal. Jako slavnostní část oděvu byla pak kůže na kytli nošena i na tzv. hornických parádách.

Příbramský skok přes kůži byl obnoven partou nadšenců pod vedením Ing. Jaroslava Šťastného a jeho bratra Ing. Miroslava Šťastného na konci 70. let minulého století a od roku 1981 je nedílnou součástí hornického večera. Hlavním organizátorem je Cech příbramských horníků a hutníků a samozřejmě i příbramská průmyslovka. Atmosféra a program této mimořádné akce je prolnuta bezstarostností mládí, připomínkou slavné minulosti hornictví i specifickým folklórem. Generace skokanů a skokanek tak v závěru svého studia podstupují již tradiční rituál, který zajišťují nadšenci z již zmiňovaného cechu i další příznivci (hornický Spolek Prokop, Cech hutníků olovářů a dal.)

Průvod se zastavil na Václavském náměstí, kde došlo k tradičním obřadům této parády: svěcení tupláku jako hold havířskému nápoji; nebo střelba kuší do terče ve tvaru tetřeva.

Dále průvod prošel Pražskou ulicí, zastavil se před budovou bývalých Rudných dolů na náměstí TGM a pak již za zpěvu „Kde je starosta náš“ zamířil před radnici v Tyršově ulici. Po chvíli, kdy starostu studenti zpíváním a řadou vtipných „hlášek“ vyvolávali ven, tento skutečně vyšel před vchod do radnice. „Moc se mi sem nechtělo, ale když už jste mne vzbudili…..,“ žertem uvítal studenty příbramský starosta Jindřich Vařeka. Poté všichni společně popili a připili si na zdar večerní akce, která následně proběhla v příbramské Sokolovně.

Připomínání hornických tradic je důležitou součástí kulturního a společenského života v našem městě. A také akce „Skok přes kůži“ k udržování tradic přispívá nemalou měrou.

Pavlína Svobodová, tisková mluvčí

Pavlina.Svobodova@pribram.eu
Město Příbram, Tyršova 108, 261 19, Příbram I
tel. č.: 318 402 240mob.: 778 533 946

Oficiální FB stránky města Příbrami: https://www.facebook.com/mestskyuradpribram  

 



Počet zobrazení: 4072 | Aktualizováno: 15. 10. 2015