Obchvat Příbrami by se mohl začít stavět v roce 2016

0 0 0

Jihovýchodní obchvat Příbrami by se mohl začít stavět v roce 2016. Tvrdí to zástupci radnice s odvoláním na nedávné jednání s krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). Mluvčí ŘSD Nina Ledvinová řekla, že tento termín je sice možný, ale nelze ho na sto procent potvrdit. Podle některých skeptičtějších odhadů ŘSD se začne stavět nejdříve v roce 2018.

Podle příbramského starosty Pavla Pikrta (ČSSD) se příprava stavby pohnula a příští rok má být územní řízení a v následujícím roce stavební povolení. První etapa by mohla být zahájena v roce 2016 a o dva roky později dokončena. Podobné informace má i místostarosta Václav Černý (ODS). Poukázal na to, že projektová dokumentace je připravena a byly vykoupeny veškeré pozemky. „Záleží ale na finančních prostředcích, kdy je stát vyčlení,“ namítl.

Ledvinová podotkla, že stavba s odhadovanými náklady 1,181 miliardy korun v současnosti není zařazena v žádných dlouhodobých plánech. „V tento okamžik není jakýkoliv termín jistý,“ upozornila.

Příbram by se podle Černého obchvatu ráda dočkala co nejdříve. „Pořád nám těžká doprava jezdí přes střed města a přes náměstí, hlavně autobusy,“ uvedl. Městské komunikace tak podle něj dostávají zabrat. „Jinou trasu nemáme a těšíme se, až se obchvat rozjede,“ dodal.

Přeložka silnice I/18 mimo Příbram v její jihovýchodní části by měla být dlouhá 9,9 kilometru. Práce budou rozděleny do dvou etap, a to v úsecích dlouhých 4,1 a 5,8 kilometru. V současnosti je podle Ledvinové zpracována aktualizace původní dokumentace pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), která je předložena ke schválení krajskému úřadu. Podle Pikrta původní dokumentaci EIA propadla platnost a město muselo posílat své stanovisko znovu. Celý proces se podle něj zkomplikoval za ministra dopravy Víta Bárty (VV), kdy byla řada dopravních staveb zakonzervována.

Ledvinová uvedla, že po schválení příslušných stanovisek k EIA budou ještě objednány a vypracovány nové investiční záměry, které musí schválit ministerstvo dopravy. Potom přijde na řadu zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí, stavební povolení a pro provedení stavby.

Obchvaty budují i další středočeská města. Koncem loňského roku začali řidiči využívat nový obchvat Kolína. Na jaře by měla být obnovena výstavba obchvatu Mladé Boleslavi, takzvané severovýchodní tangenty. Silniční obchvaty připravují i v Rakovníku, Slaném na Kladensku nebo Lysé nad Labem na Nymbursku.

Autor: ČTK, Jan Kholl dr



Počet zobrazení: 5035 | Aktualizováno: 27. 11. 2013