Příbram: Nekrmte holuby, přemnoží se

Ačkoli některým lidem holub přináší útěchu a uklidnění, pro druhé může být rizikový – po zdravotní a hygienické stránce. Zároveň způsobuje škody na budovách.

V Příbrami se již několik let reguluje počet holubů, a to zejména pomocí odchytových klecí. Tento způsob regulace byl projednán s veterinární správou a je v souladu s právními předpisy.

„Ročně se v našem městě takto zlikviduje několik stovek holubů. Cílem regulace není ochrana jednotlivých budov, jak se řada lidí domnívá, ale snížení, popř. udržení přijatelného počtu holubů, kteří ať chceme nebo nechceme, do města patří,“ říká Ing.Petr Walenka, vedoucí OŽP Příbram.

A jak takový odchyt probíhá? Odchyt provádí specializovaná firma, kdy klece jsou umístěné na střeše budovy. Holubi jsou do klecí nalákáni na návnadu. Klec je pravidelně vybírána a holubi usmrcováni veterinářem. Samotná likvidace probíhá v kafilerii, popřípadě slouží jako potrava dravcům v záchranné stanici.

„Odchyt prostřednictvím specializované organizace, která má k takové činnosti příslušná oprávnění, je značně finančně náročný, a proto bychom chtěli požádat občany, aby holuby nekrmili,“ vyzývá občany starosta města Ing. Pavel Pikrt.

Nedílnou součástí regulace holubů je právě zamezení potravních zdrojů na veřejném prostranství, protože jejich krmení podstatně snižuje účinnost odchytu. Zákaz odhazování krmiva je i pod sankcí uveden ve vyhlášce města.

Odbor životního prostředí uvítá návrhy vlastníků budov na umístění odchytových klecí (MěÚ Příbram, odbor životního prostředí, Tyršova 108, 261 01 Příbram nebo na ozp@pribram-city.cz).

Počet zobrazení: 3747 | Aktualizováno: 18. 12. 2013