Ratingová analýza

Příbram obhájila výborný rating, ukazatele hospodaření se zlepšují

I v letošním roce nechalo vedení města Příbram vypracovat analýzu hospodaření od agentury Moody´s a opět se podařilo získat výborné ratingové hodnocení Aa1.cz. Ve zprávě analytici přímo uvádějí, že rating se opírá především o velice nízkou zadluženost města a s ní spojenou nízkou dluhovou službu. Rating také dle odborníků dále zohledňuje zlepšení přebytku provozního rozpočtu v roce 2013 a silnou politickou podporu vedení města v zastupitelstvu.

Právě nízká zadluženost, která by měla přetrvat i ve střednědobém horizontu, konzervativní přístup k investicím a zlepšení provozního přebytku v roce 2013 jsou podle auditorů silné stránky hospodaření Příbrami.

"Jsem velmi rád, že se nám daří dlouhodobě držet hodnocení Aa1.cz, žádné z hodnocených měst v ČR nemá rating lepší a to mě velmi těší. Byli jsme také pochváleni za investiční akce a za získávání dotací. Zabývám se městským rozpočtem řadu let a mám radost, že i příbramské rozpočty zaslouží dle odborníků, kteří posuzují dlouhou řadu ukazatelů, pochvalu. V Příbrami se dlouhodobě hospodaří s penězi daňových poplatníků, tedy všech občanů vyrovnaně, velmi zdravě, nezadlužujeme město a podporou investic nezvyšujeme nezaměstnanost. Kdo tvrdí opak, nechce říct pravdu," komentoval analýzu 1. místostarosta Ivan Šedivý.

Podle agentury Moody´s lze předpokládat, že oproti roku 2013 bude objem investic v letošním roce vyšší, a to za stálého využívání dotací od vlády i EU.

Velmi zásadním údajem je zadluženost. Přímý a nepřímý dluh města je nyní na úrovni 7 %, přičemž v roce 2008 dosahoval hodnoty 17 %. Agentura kalkuluje, že maximálně může dluh dosáhnout desetiprocentní hranice, což je stále považováno za velmi nízkou zadluženost, zejména s ohledem, že průměrná zadluženost sledovaných měst v ČR je 30 procent. Agentura také kvituje, že jeden ze dvou úvěrů, které město v případě potřeby může čerpat, je dokonce bezúročný.

"Těší mě pochvala za investice a získávání dotací, velká pochvala patří tedy řadě úředníků, kteří dělají skvěle svoji práci. Ekonomové z agentury také předpokládají růst centrální ekonomiky, což je určitě další dobrá zpráva nejen pro Příbram," přidal svůj komentář radní Juraj Molnár.

Ratingová analýza města Příbram za rok 2013

Počet zobrazení: 3498 | Aktualizováno: 10. 10. 2014