4. díl - Reorganizace sociálních a zdravotních služeb města Příbrami

Tisková zpráva 23. 1. 2015

Reorganizace sociálních a zdravotních služeb města Příbrami je velké téma. Pro větší informovanost a představení koncepce samotného fungování této oblasti radnice vydává formou tiskových zpráv potřebné informace tak, aby občané i samotní zastupitelé byli s touto problematikou dostatečně srozuměni. Slíbili jsme, že do dnešního dne budeme v jednotlivých dílech představovat stávající zdravotní a sociální služby. Dnes také zveřejňujeme nový koncept Centra sociálních a zdravotních služeb, kde jsou tyto služby představeny v rámci jednoho celku.

Představení sociálních a zdravotních služeb Příbrami

Díl čtvrtý: Centrum zdravotních a sociálních služeb

V předchozích dílech našeho miniseriálu jsme si představili postupně všechny zdravotní a sociální služby, které město Příbram v současnosti nabízí pro své občany. Dnes se budeme věnovat budoucnosti těchto služeb.

Společnost se vyvíjí a s ní i její potřeby, stejně tak potřeby zdravotních a sociálních služeb. Vznikají nové služby a stanovují se nové standardy. Co stačilo před několika lety, nemusí už odpovídat současným trendům a potřebám.

Vedení města Příbram ve spolupráci s odborníky z Úřadu vlády, Krajského úřadu Středočeského kraje a Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Příbrami připravilo koncept nového Centra zdravotních a sociálních služeb (CZSS), které by mělo všechny stávající služby zastřešit a dát možnost vzniknout novým, které jsou do budoucnosti potřeba.

Centrum zdravotních a sociálních služeb města Příbrami by mělo nově vzniknout reorganizací v oblasti poskytování sociálních a zdravotních služeb. Nové centrum by mělo zastřešovat řadu odborných pracovišť poskytujících sociální a zdravotní služby, které v průběhu života může potřebovat každý člověk, pokud se dostane do nepříznivé zdravotní či sociální situace.

"Reorganizace by měla v principu spočívat v tom, že místo několika příspěvkových organizací vznikne jedna. Tato nová organizace bude pod sebou sdružovat všechny ostatní: Pečovatelskou službu, Domov seniorů, Městské jesle a rehabilitační stacionář, Azylový dům, Odborné sociální poradenství, Středisko terénních služeb a Protialkoholní záchytnou stanici,“ nastínil chystané změny starosta města Příbrami Ing. Jindřich Vařeka.

"Máme v plánu dělat zdravotní a sociální služby efektivněji a kvalitněji. Je důležité, aby tyto služby byly finančně soběstačnější, a to zejména právě získáváním většího objemu financí z dotací," dodal k otázce financování místostarosta města Mgr. Václav Švenda.

„Poskytování všech zdravotních a sociálních služeb je v Příbrami na velmi dobré úrovni. Je však nutné reagovat na současný stav a rozšířit služby podle aktuálních potřeb. Populace stárne a hodně lidí například řeší i zhoršenou ekonomickou situaci a rizika s tím spojená,“ uvedla k problematice místostarostka Alena Ženíšková. „V momentě, kdy je někdo vystěhován na ulici kvůli tomu, že neplatí nájem, je už pozdě. Nemůžeme řešit jenom následky, ale i příčiny takové a podobných situací. Do budoucna se chceme zaměřit i na prevenci,“ pokračuje dále místostarostka.

V rámci takové prevence bude například působit zamýšlené Oddělení terénních služeb, které bude těsně navazovat na Oddělení sociální prevence a kurately nebo již fungující Poradnu města Příbram, které jsou součástí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Příbram. Například posledně zmiňovaná poradna poskytla za rok celkem 1160 intervencí občanům, což je alarmující, jedná se o téměř 100% nárůst oproti roku 2013. V letošním roce bude pokračovat a bude rozšířen i rozsáhlý projekt prevence kriminality

„V plánu máme spoustu věcí, které dávají smysl a pomohou příbramským občanům, kteří to z nejrůznějších důvodů potřebují. Aby vše fungovalo efektivně, byla zde provázanost a kontinuita jednotlivých služeb, je třeba, aby bylo vše zastřešeno pod jednou organizační složkou. Tou by mělo být právě Centrum zdravotních a sociálních služeb,“ je přesvědčena Alena Ženíšková.

„V pondělí 26. ledna se bude o záměru zřídit toto centrum rozhodovat na jednání Zastupitelstva města Příbrami a já věřím, že tento záměr bude podpořen napříč celým politickým spektrem. V tomto případě totiž nejde o politiku, ale o to, abychom pomohli našim občanům,“ dodal k celé věci starosta Jindřich Vařeka.

Grafické znázornění struktury Centra
Níže je přiloženo grafické znázornění struktury Centra zdravotních a sociálních služeb, jak by mělo fungovat do budoucna a FAQ – nejčastější otázky a odpovědi v souvislosti s celým projektem.

FAQ

Otázka: Proč se vůbec přistupuje k záměru změnit koncepci a organizaci zdravotních a sociálních služeb?
Odpověď: Potřeby zdravotních a sociálních služeb se neustále vyvíjejí, stejně tak jako služby samotné, jejich standardy a potřeby klientů. Tomu se musí přizpůsobit i samotné fungování a organizace poskytovatele těchto služeb. Na změny je potřeba reagovat.

Otázka.: Nebudou změny znamenat snížení kvality poskytovaných služeb nebo vliv na jejich dostupnost pro občany?
Odpověď: Naopak. Ze své podstaty budou sociální a zdravotní služby poskytovány na základě potřebnosti a naléhavosti pro občana. V plánovaném konceptu CZSS se počítá i s rozšířením žádaných, ale dosud stále chybějících služeb.

Otázka.: Existuje obdobný koncept někde jinde?
Odpověď: Ano, samozřejmě. Nejedná se o něco nového nebo nevyzkoušeného. Podobný koncept, kdy jsou zdravotní a sociální služby zastřešeny v rámci jednotné organizace existují a fungují i v jiných městech. Například v Praze, Jihlavě, Poděbradech a dalších městech.

Otázka: Byl zamýšlený projekt konzultován s odborníky v dané problematice?
Odpověď: Bez toho by to ani nešlo. Bylo nutné vše promyslet, naplánovat v souladu s platnou legislativou a konkrétními záměry. Už ve fázi přípravy koncepce byly všechny související otázky řešeny a konzultovány se zástupci města, úřadu Středočeského kraje, Úřadu vlády, tedy se všemi odborníky, kteří mají k projektu co říci a na přípravě všech změn s námi spolupracují.

Otázka: Budou znamenat zamýšlené změny rušení pracovních míst nebo naopak jejich vytváření?
Odpověď: V globálním měřítku nedojde k zásadnímu ponižování nebo navyšování pracovních pozic. Pokud, tak se bude jednat o řádově jednotky míst. Hlavním cílem je zefektivnit organizaci práce a všech procesů. Možná se bude jednat o změny v pracovních zařazeních a kompetencích stávajících pracovníků. Největší důraz chceme klást na odbornost, lidské kvality, odbornou přípravu a individuální rozvoj všech pracovníků organizace.

Otázka: Jaké nejpodstatnější pozitivní dopady bude mít zřízení Centra pro zdravotní a sociální služby města Příbram?
Odpověď: Bude fungovat jedna organizace s modelem postupného liniového vedení a jasně definovaných kompetencí. Zefektivní se tím činnost celku jako taková. Nová organizační struktura také umožní daleko pružněji reagovat na potřeby změn a implementovat je do praxe.

Otázka: Jaké pozice budou nově obsazovány?
Odpověď: Bude realizováno výběrové řízení na pozici ředitele CZSS. Je následně v kompetenci ředitele, aby i ve spolupráci se zřizovatelem případně řešil vedoucí zaměstnance a ostatní personální záležitosti jednotlivých pracovišť či organizační strukturu.

Pavlína Svobodová

Pavlina.Svobodova@pribram.eu
Město Příbram, Tyršova 108, 261 19, Příbram I
tel. č.: 318 402 240, mob.: 778 533 946